A D.O.

A nosa historia

Século IV d.C.

Momento de datación arqueolóxica dunha semente de uva atopada no xacemento do Castelo (Valencia do Sil, Vilamartín) que demostra o cultivo da vide para a elaboración de viño.

IMPERIO ROMANO

Aparición de tres lagares (construcións de pedra para elaboración de viño na propia viña) no concello de Larouco.

ANO 940

Aparición do primeiro documento escrito na comarca verbo do viño.

ANO 1624

Principia a construción do santuario de Nosa Señora das Ermidas, no Bolo. O viño é indispensable para a economía do templo, con máis de 200 terreos dedicados ao seu cultivo.

ANO 1800

Sobre finais do século XVIII, comezos do XIX, tense constancia da construción das primeiras covas —utilizando materiais como arxila, granito ou xis— empregadas para a elaboración e conservación do viño. Hoxe, Valdeorras posúe máis de 1000 covas no seu territorio.

ANO 1882

A filoxera invadiu os viñedos da comarca destruíndo milleiras de hectáreas. O valdeorrés José Núñez deu coa fórmula para exterminar a praga.

ANO 1945

Recoñécese por Orde Ministerial a Denominación de Orixe Valdeorras. Nace con vocación de traballar na recuperación de variedades autóctonas, apostar pola calidade e o control e darlle pulo á promoción.

ANO 1975

Iníciase a recuperación da variedade Godello no marco do Proxecto Revival. Todo o Godello que existe hoxe plantado no mundo ten o seu xerme no territorio amparado valdeorrés.

ACTUALIDADE

Valdeorras conta cunhas explotacións vitícolas que confiren ao territorio unhas características únicas por mor da calidade dos seus viños; viños que espertan o interese nacional e internacional.

Funcións

A función do Consello Regulador da Denominación de Orixe Valdeorras é amparar e protexer a todas as persoas que desenvolven a súa actividade no eido da cadea de valor do sector vitivinícola na zona, así como impulsar a cultura arredor deste produto, fortalecendo a súa promoción e posicionamento en diferentes mercados.

Estrutura

PRESIDENTE

Marcos Prada Ginzo

VOGAIS DO PLENO

SECTOR INDUSTRIAL

Bodega Santa Marta S.A.T.: D. José Guitián López

Bodegas Godeval S.L.: D.ª Araceli Fernández Del Palacio

Adega A Coroa, S.A.T.: D. Roberto Fernández García

SECTOR COOPERATIVO

Bodega Coop. Virxen Das Viñas: D. Alfredo Vázquez Seijido

Bodega Coop. Jesus Nazareno: D. José Luis Mateo Álvarez

SECTOR PRODUTOR

Viticultores Independientes de Valdeorras: D. Iván Rodríguez Álvarez / D. Ricardo Dobao Macías

Sindicato Labrego Galego – Comisións Labregas: D. Antonio García Fernández

ÓRGANO DE CONTROL

Dir. Tec. Jorge L. Mazaira Pérez

Tec. E. Santiago Pérez Espino

Tec. Rodrigo Antonio Enríquez Aragón

SECRETARIA

D.ª Ana Patricia de Andrés Vales

ADMINISTRACIÓN

D.ª M. Dolores Delgado López

Regulamento

NORMAS PARA ADEGAS

NORMAS PARA VEDORES

LABORATORIOS ACREDITADOS

Os laboratorios acreditados aos que se lles envían as mostras para a súa verificación son: Centrolab 2006 S.L., Estación de Viticultura e Enoloxía de Galicia (EVEGA) e Dolmar Innova Tentamus, S.L.

Es maior de idade?

O contido da web de D.O. Valdeorras diríxese unicamente a persoas maiores de idade.