Solos
Xis
O substrato xeolóxico de Valdeorras está representado, maioritariamente, por xistos e lousas. Son solos pouco fondos, abondosos en pedras; terreos quentes que potencian o grao alcohólico e a complexidade das uvas e que dan viños con marcado carácter mineral.
Aluviais
Combinan o arrastre milenario de sedimentos polo río Sil cos limos e arxilas empurrados dende as pendentes polas augas de escorrentía. Deles obtéñense anadas farturentas.
Arxilo-ferrosos
Moi presentes en Valdeorras, toleran una gran retención de auga e son ricos en nutrientes, o que dá lugar a producións boas e equilibradas.
Calcario
Presentes na zona norte da comarca, teñen a característica de amolecer no inverno para recibiren auga e de encollerse no verán para a reteren, o que permite obter viños de calidade, con potencial para o envellecemento.
Graníticos
Este tipo de solos posibilita maduracións suaves: polo día irradian calor e pola noite arrefecen máis cedo, o que favorece a produción de viños máis florais, non moi minerais, con gran carácter varietal.
Clima
Valdeorras goza dun clima mediterráneo-oceánico, con influencia atlántica, e dunha situación privilexiada entre os 300 e os 700 metros de altitude; características ideais para a elaboración de viños secos de primeira calidade.
Temperaturas
T.ª mín. = -8º C / T-ª med.= 11º C / T.ª máx.= 33º C
Pluviométrica
850-1000 mm anuais
Límites para o Cultivo
600-800 mm anuais
Insolación Total
2100-2200 – marzo a setembro; 1450 óptimas para a maduración
Integral Térmica eficaz
1300-1500
Uvas
Nos viñedos de Valdeorras cultívanse ata 18 variedades diferentes de uvas brancas e tintas que lles dan diversidade e riqueza aos nosos viños.
BRANCAS

Godello
Acio
mediano e compacto
Tamaño bago
mediano
Maduración do bago
moi precoz
Vocación enolóxica
varietal
Calidade global
moi boa

Loureira
Acio
mediano e compacto
Tamaño bago
mediano
Maduración do bago
medio
Vocación enolóxica
complementaria
Calidade global
boa

Treixadura
Acio
mediano e compacto
Tamaño bago
mediano
Maduración do bago
medio
Vocación enolóxica
complementaria
Calidade global
moi boa

Dona Branca
Acio
grande, compactado medio
Tamaño bago
grande
Maduración do bago
precoz
Vocación enolóxica
varietal e complementaria
Calidade global
moi boa

Albariño
Acio
moi pequeno, compactado medio
Tamaño bago
pequeno
Maduración do bago
moi precoz
Vocación enolóxica
complementaria
Calidade global
excelente

Torrontés
Acio
mediano, compactado medio
Tamaño bago
mediano
Maduración do bago
moi precoz
Vocación enolóxica
complementaria
Calidade global
moi boa
Lado
Acio
pequeno e compacto
Tamaño bago
entre mediano e grande
Maduración do bago
medio
Vocación enolóxica
complementaria
Calidade global
boa
Palomino
Acio
moi grande
Tamaño bago
medio
Maduración do bago
medio
Vocación enolóxica
complementaria
Calidade global
media boa
TINTAS

Mencía
Acio
entre pequeno e mediano
Tamaño bago
entre pequeno e mediano
Maduración do bago
medio
Vocación enolóxica
varietal
Calidade global
moi boa

Brancellao
Acio
grande e solto
Tamaño bago
mediano
Maduración do bago
serodia
Vocación enolóxica
complementaria
Calidade global
boa – moi boa

Merenzao
Acio
pequeno
Tamaño bago
pequeno
Maduración do bago
precoz
Vocación enolóxica
varietal e complementaria
Calidade global
boa

Sousón
Acio
mediano e solto
Tamaño bago
pequeno
Maduración do bago
precoz
Vocación enolóxica
complementaria
Calidade global
boa

Caíño Tinto
Acio
grande, entre solto e moi solto
Tamaño bago
pequeno
Maduración do bago
medio
Vocación enolóxica
complementaria
Calidade global
moi boa

Mouratón
Acio
mediano, medio compacto
Tamaño bago
mediano
Maduración do bago
precoz
Vocación enolóxica
complementaria
Calidade global
medio
Espadeiro
Acio
mediano, medio compacto
Tamaño bago
mediano
Maduración do bago
serodia
Vocación enolóxica
complementaria
Calidade global
moi boa
Gran Negro
Acio
grande
Tamaño bago
grande
Maduración do bago
tardía
Vocación enolóxica
complementaria
Calidade global
boa
Tempranillo
Acio
medio
Tamaño bago
medio
Maduración do bago
precoz
Vocación enolóxica
complementaria varietal
Calidade global
moi boa